Tacolasagne

By | Matrecept | Inga kommentarer

Tacolasagne

Tacolasagne

Gäller fyra personer:

Ingredienser:

• 500 g köttfärs
• 1 msk smör
• 1 påse tacokryddmix
• 1 dl vatten
• 5 st mjuka vetetortillas
• 4 dl tacosås
• 2 dl cheddardip
• 2 dl nachochips
• 1 dl riven ost

Värm ugnen till 200 grader. Bryn köttfärsen i en stekpanna med det smälta smöret. Rör ner tacokryddmixen och tillsätt vatten. Låt småputtra några

minuter. Varva tortillabröd med köttfärs, tacosås och cheddardip i en ugnssäker form, använd gärna en sked och smeta ut cheddardippen på tortillabrödet. Smula sönder nachochips och strö över. Avsluta med ett tunt lager riven ost.

Grädda i ugnen i ca 20 min.

Kgb_tacolasagne

Ugnsbakad Lax

By | Matrecept | Inga kommentarer

Ugnsbakad lax

ugnsbakad-lax

Lax med caschew nöttäcke & livesås

Gäller fyra personer:

Ingredienser:

• 1 kg laxfilé
• 1 dl hackade cashewnötter
• 2 msk ljummet smör
• 4 msk sweet chilisås
• 1 lime
• 1 vitlöksklyfta
• salt

Limesås:

• 1 1/2 dl crème fraiche, fullfet
• limesaft (från frukten ovan)
• 2 msk torrt vitt vin

Tillbehör:

• Salladsblad & extra limeklyftor
• 800 g kokt potatis
• 200 g kokta sockerärtor

 

Tillagning Lax:

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg filén ganska trångt i en ugnssäker form, salta fisken. Blanda nötter, smör, chilisås, limeskal och vitlök. Bred blandningen över
laxen. Baka den i mitten av ugnen tills täcket blivit lite ljusbrunt och laxen nästan är genomstekt, ca 10-15 minuter. Blanda såsen. Servera den till laxen med potatis, grönsaker och limeklyftor.

Hakan-ugnsbakad-lax_2
Hakan-ugnsbakad-lax-3
Hakan-ugnsbakad-lax-5

Marulk & Laxspett med sherrysås

By | Matrecept | Inga kommentarer

Marulk & Laxspett med sherrysås

Kgb Marulk och Laxspett med sherrysas

Marulk & Laxspett med Sherrysås

Gäller fyra personer:

Ingredienser:

• 300-400g benfri marulksfilé
• 300-400g benfri laxfilé
• 2 citroner
• ½ tsk citronpeppar
• 1-2 msk olja
• Grillspett

Sherrysås:

• 1 ½ dl torr sherry eller
vittvin (jag använder dock
torr vermouth: ”Noilly Prat”)
• 1 ½ fiskbuljongtärning
• 4 dl crème fraiche
• ev. 1 tsk citronsaft

Tillbehör:

• 1 stor avokado i klyftor
• 2 msk smör
• Grönsaksbuljongtärning
• 4 port ris blandat med
ca 1 ½ dl hackad gräslök

Skär laxen och marulken skinn- och benfri och därefter i kuber. Blanda en lätt marinad med 3 msk citronsaft, 1 msk vatten och ca 1 msk olja samt 1/2 tsk citronpeppar. Marulk & Laxspett med sherrysås Blanda i fiskbitarna i marinaden och låt stå 1-2 timmar i kylen. Varva och fördela fiskbitarna på grillspetten. Förbered tillbehören genom att koka ris i grönsaksbuljong (tärning). När riset är klart blandas det med 1-2 msk smör samt den hackade gräslöken. Sätt ugnen på 225 grader. Gör sherrysåsen medan riset småputtrar. Koka upp sherryn, smula i fiskbuljongtärningen. Koka ihop tills 1/2-1 dl återstår. Tillsätt crème fraiche, koka ännu ett par minuter. Smaka av med en aning salt samt ev. citronsaft.

Lägg ut spetten på ett lätt oljat folieark i en långpanna. Krydda dem med ca 1tsk salt. Pensla ovanpå spetten med en aning olja. Nu är de klara för ugnen. Sätt långpannan i ugnen och stek spetten i 6-7 minuter utan att de får någon färg. Fiskköttet ska bara lagom ”stanna”, anta en fastare konsistens. Klyv, kärna ur och skala avokadon. Dela den sedan i klyftor för garnering. Forts. Marulk & Laxspett Vid serveringen, gör en risbädd på varje tallrik. Lägg ett spett på varje bädd. Ringla lite av den heta såsen över fisken och slå resten omkring riset. Dekorera med avokadoklyftorna och servera omgående.

marulk laxspett med sherrysas web kgb

Pytt i panna

By | Matrecept | Inga kommentarer

Pytt i panna

Buljongstuvad med zuccini, champinjoner & saltgurka

Gäller fyra personer:

Ingredienser:

• 900 g Pytt i Panna
• 1 zuccini
• 150 g champinjoner
• 2 dl grönsaksbuljong
• salt
• peppar
• Milda
• Saltgurka

Skär zuccini och champinjoner i mindre bitar och stek i Milda till de får fin färg. Smaka av med salt och peppar. Stek pytt i panna i Milda och slå på buljongen och grönsakerna. Låt koka ihop något och smaka av med salt och peppar. Servera med saltgurka.

Omelett med chorizo & soltorkade tomater

By | Matrecept | Inga kommentarer

Omelett med chorizo & soltorkade tomater

Kgb omelett

Omelett med chorizo & soltorkade tomater

Gäller fyra personer:

Ingredienser:

• 1 dl riven ost
• 2 st tomater
• 8 st soltorkade tomater
• 400 g chorizokorvar
• 2 dl mjölk
• 6 st ägg
• 8 st basilikablad
• salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ihop äggen med mjölken, tillsätt lite salt och peppar. Skiva chorizon och tomaterna. Hetta upp smör i en stekpanna och häll i äggstanningen. Rör lite i botten så att den inte sätter sig och dra pannan åt sidan. Lägg osten, chorizon, soltorkade tomater och tomater ovanpå omeletten. Sätt in pannan i ugnen i ca 3 minuter om du har en ugnsfast stekpanna. Annars stjälper du upp omeletten i en form. Garnera med basilikablad.

Kgb Omelett med chorizo & soltorkade tomater

Dessert Vaniljfärskmousse

By | Dessertrecept

Vanilj- & färskostmousse med hjortron

Ingredienser

Mousse

• 100g färskost (av philadelphia-typ)
• 2 st ägg
• 2 dl vispgrädde
• 1,5 dl socker
• 2 tsk vaniljfrön eller 1,5 skrapad vaniljstång
• 1 st gelatinblad

Hasselnötscrunch

• 100g smör
• 100g ljust muscovadosocker
• 100g hasselnötskärnor
• 100g vetemjöl

Hjortronmylta

• 200g hjortron
• 0,5 dl socker
• 1 skvätt hjortronlikör Till garnering
• Citronmeliss
• Florsocker Tips Vaniljfrön finns att köpa i burk.

Hittar du det inte går det bra med 1,5 skrapad vaniljstång eller 3 tsk vaniljsocker. Vintips Josef Andert Beerenauslese, art.nr. 4589, 81 kr. Till hjortron och ost är en Beerenauslese perfekt. Syran kommer lyfta hjortronen och sötman kommer att höja ostupplevelsen.

Tillagning Mousse:

Ta fram tre skålar. Separera äggen och lägg vitorna i en skål och gulorna i en annan. Vispa vitorna till ett vitt, fast skum. Vispa grädden ganska hårt i den tredje skålen. Blanda gulorna med färskost socker och vanilj. Lägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 5 minuter. Smält i micro eller på spis och blanda med lite av färskostblandningen först, sen med resten. Vänd försiktigt ner grädden i färskostblandningen och slutligen äggvitorna. Vänd ner med slickepott med stora luftiga tag så att moussen blir just luftig. Fördela i fyra glas och ställ kallt i minst två timmar.

Hasselnötscrunch:

Sätt ugnen på 200 grader. Kör smör, muscovadosocker, hasselnötter och mjöl i en matberedare till en smulig massa. Fördela smulorna på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen fem minuter. Rör om och baka fem till och upprepa proceduren till smulorna har fått fin färg. Låt svalna.

Hjortronmylta:

Rårör hjortron, socker och likör. Vid servering, fördela myltan på moussen följt av crunchet. Garnera med citronmeliss och pudra florsocker över. Tillagning Smält smör i stekpanna. Tillsätt krossade skorpor, socker och hackad mandel. Rör om tills skorpkrosset är gyllenbrunt och krispigt. Lägg äppelmos, krossade skorpor och grädde, i olika skikt i ett högt glas. Skorpor på toppen, strö lite vaniljsocker på grädden. (Du kan använda vanligt socker istället för farinsocker).